maanantaina, joulukuuta 03, 2007

Pitkälahkeisten villahousujen ohje

Cican Merinovaippapöksyt pitkälahkeisena

Lanka Patons Classic merino wool tai Zitron Loft. Puikot 40cm ja 30cm Addi pyöröpuikot kokoa 4 (tai sukkapuikot kokoa 4). Langanmenekki 140-150g. Mallineule 10cm=18s, 32 krs. Koko sopii n. 1,5 vuotiaalle 80-86 cm vaatteita käyttävälle. Lahkeita pidentämällä tai lyhentämällä isommalle tai pienemmällekin. Ohje on täysin saumaton. Toteutetaan pyöröpuikoin. Taakse on neulottu sisävaipalle tilaa lyhennetyillä kierroksilla ja silmukanlisäyksillä. Saa vapaasti neuloa omaan käyttöön, mutta ei kaupalliseen tarkoitukseen.

Luo 80 silmukkaa. Vyötäröresori neulotaan sopivan pituiseksi pyöröpuikoilla: *2 oikein, 2 nurin*, toista ** kunnes haluttu pituus on saavutettu. Keskelle resoria tehdään reikäkujan neulomalla oikeat silmukat yhteen ja lisäämällä perään langankierto.

Aloitetaan sileä neule. Merkitse aloituskohta esim. langalla ja puolenvälin ensimmäinen silmukka samoin. Näistä kohdista tulee etu- ja takakeskikohdat.
Tee taakse kiila neulomalla vajaita kierroksia:
Merkkilangan kohdalta neulo neljä silmukkaa eteenpäin. Käännä työ ja nosta ensimmäinen silmukka neulomatta. Neulo nuo samaiset neljä silmukaa ja merkkilangasta eteenpäin neljä silmukkaa neuloen nurjalta puolelta nurjaa. Käännä taas työ, nosta ensimmäinen silmukka neulomatta ja neulo oikealta oikeaa ohi edellisen kierroksen lisäksi lisää neljä silmukkaa. Tämän jälkeen neulo samoin aina kaksi silmukkaa lisää kääntäen välillä työtä. Toista kunnes olet nelonut yhteensä kymmenen kierrosta. Tee kahdeksan kertaa silmukan lisäys neuleen oikealla puolella kummallakin puolella takapuolen merkkilankaa neulomalla silmukka kahteen kertaan. Siis yhdellä kerroksella lisäyksiä tulee kaksi ja yhteensä siis 16 silmukkaa kaikkiaan. Jatka koko ajan kiillan neulomista samalla nyt käännökset kuitenkin edelleen jo kahden neulotun uuden silmukan jälkeen.
Täällä ohje silmukan lisäyksiin.
Ensimmäisellä kierroksella neulo merkkilankaa edeltävä silmukka ja merkkilangan silmukka kahteen kertaan. Seuraavalla kierroksella neulo edellisen kierroksen lisättyä edeltävä silmukka kahteen kertaan sekä merkkilangan jälkeen edellisen lisätyn silmukan kohdalla oleva silmukka kahteen kertaan. Toista välikerros ja lisäys samaan tapaan. Näin lisäyksistä muodostuu ikäänkuin kiila. Tämän jälkeen aloita normaali pyöröneule.


Jatka tämän jälkeen sileää neuletta kunnes olet resorista alkaen neulonut edestä mitaten 38 kerrosta.
Aloita haarakiila:
Tee kummallakin puolella siis sekä edessä että takana silmukan lisäyksiä kiilan muotoon joka toinen kierros kunnes haarakiilassa on 19 silmukkaa.
Ota kiilan silmukat eli 19 ja 19 silmukkaa sekä edestä että takaa sukkapuikoille. Ompele silmukoita jäljentäen haarasauma.
Ohje löytyy täältä.


Lahkeet eli 48 silmukkaa puolelleen voi jättää odottamaan toisella puolella pyöröpuikolle ja toisella puolella esim. Addin 30cm pyöröpuikoille tai sukkapuikoille. Aloita ensin toinen lahje joko sukkapuikoilla tai 30cm pyöröpuikoilla. Poimi yhteenneulotusta reunasta kuusi silmukkaa eli silmukoita on silloin 54. Neulo yksi kerros suoraa neuletta. Kavenna sitten haaraa neulomalla kaksi silmukkaa yhteen kummassakin poimittujen silmukoiden reunassa viisi kertaa jonka jälkeen silmukoita on jäljellä 44.
Jatka sileää neuletta kunnes lahje on sopivan pitkä.
Neulo nilkkoihin 2 o yhteen ja langankierto reikäkuja ja tämän jälkeen neljä kierrosta oikeaa.Neulo toinen lahje samoin.
Virkkaa kaksi-tai kolmesäikeisestä langasta nyöri . Nyörin voi myös punoa.Käännä ja ompele lahkeet ja päättele langat.

3 kommenttia:

Daalia kirjoitti...

Vaikka olenkin asiani kanssa onnettoman myöhässä, niin kurkkaapa kuitenkin blogiini! :)

Outi kirjoitti...

Mistahan loytyisi selkea ohje tuohon silmukoiden ompelemiseen? Olisin kovin kiitollinen, jos osaisit vinkata.

cica kirjoitti...

Silmukan nimi on englanniksi Kitchener Stitch.
Sillä googlettamalla saa monia varsin hyviä videoohjeita.
Esimerkiksi tämä
http://www.youtube.com/watch?v=3ZTxeHz7rtw&feature=related